Behöver vi diagnoser

Behöver vi diagnoser?

Det är ett omtalat ämne. Båda jag och nej säger jag på den. Tyvärr har man ju inte rätt till den hjälp man behöver utan diagnos. Våra olika behov är ju lika många som vad vi är människor. En diagnos behöver inte betyda att behoven är exakt samma för en annan som har samma diagnos. Det kan därför vara bra att reda ut vad just denna person har för problem och behov. Bara för att jag har EIPS så behöver inte jag hjälp med självskadebeteende, medan en annan med samma diagnos behöver hjälp med just det. Våra behov kan se så olika ut. Behövs extra hjälp och stöd är det bra att reda ut vilket stöd som ska sättas in för just dig. Det hjälper både personen själv och personal med vart krutet ska läggas. Kan man däremot se direkt vad denna personen behöver hjälp med men ingen diagnos finns, då ska hjälp erbjudas, med diagnos eller ej.

Veckokort

Jag får varje dag fylla i ett veckokort över mitt mående. Där fyller jag i från 0-10 hur ångesten varit, självmordstankar, oro osv. Det har jag sedan med mig till min psykolog där vi går igenom veckan. Om någon dag varit hemsk med självmordstankar, gör vi en kedjeanalys över vad orsaken tilk måendet var den här gången. Detta är för att hitta andra vägar och kunna tillämpa de olika vertyg jag fått.

Dykreflexen

Det är ett knep att stilla ångest och andra känslor. Det går ut på att chocka kroppen. För att uppnå dykreflexen är det bästa sättet att doppa huvudet i iskallt vatten, gärna med is i. Stanna kvar i vattnet ca 20 sekunder. Då får man ner pulsen vilket är lugnande. Detta har fungerat kanon för mig.

Min helg

Min helg spenderade jag med barnen. Hockeyträning och shopping inför vintern. Det är utmanande att shoppa med en 7 och 2,5 åring. När jag kom hem kom ångesten, svårt att se om det var stressen eller min oförmåga att ha barnen så mycket som jag vill. Den här värdelöshetskänslan smyger sig på.

Kommentera gärna