Suicide och dem som blir kvar

Suicide och dem som blev kvar

Ikväll fick jag äran att vara med på en av SPES möten för anhöriga som förlorat någon genom självmord/suicide. Det är paradoxalt märkligt att sitta där och lyssna på dem som blev kvar, dem som blev kvar med sorgen, saknade och frågorna. Samtidigt som man själv gjort försök att avsluta sitt liv och viljan att avsluta sitt liv. Att sitta där och lyssna på den oerhörda smärtan och saknaden de efterlevande bär mer sig. I sitt dåliga mående är det svårt att tänka på dem som blir kvar. Ibland behöver man höra deras historia, eller rättare sagt. man behöver höra deras historia. Först då inser man vilken smärta detta innebär. Även skulden så många bär med sig, skulden över att man borde sätt. Som suicidal är man så oerhört bra på att ljuga och låtsas att allt är bra. Så himla ofta är det omöjligt att förutse vad som komma skall. Ingen bär skulden i detta, alla har ett eget val hur man vill förvalta sitt liv.

Ibland är livet så oerhört svårt att leva att många väljer att avsluta det. Kvar står de anhöriga. Jag blir varm i hjärtat av att höra hur lite ilska det finns mot den anhöriga. En vilja att förstå, kanske inte acceptera men förstå. Tack SPES för en otroligt givande kväll och tack för att jag fick besöka er.

Är du anhörig till någon som tagit sitt liv? Kom då till SPES träffar och prata med andra i liknande situation. Mer info finns på http://www.spes.se

3 thoughts on “Suicide och dem som blir kvar”

 1. Ditt inlägg berörde mig djupt.

  Jag känner ingen nära som har begått självmord och jag har själv aldrig haft de tankarna.
  Men jag har fem barn och tanken på att någon av dem skulle må så pass dåligt att de avslutar sitt liv gör mig illamående av smärta.
  Så otroligt bra att det finns sånna grupper där de som har tankarna kan vända sig, träffa anhöriga osv.

  Min bästa väns pappa tog sitt liv för några år sedan, det var helt oväntat och kom som en chock.
  Önskar ingen att behöva gå igenom den smärtan.

  Önskar dig kärlek och lycka och framför allt att du ska få må bra och slippa dina suicida tankar. ♥️

  1. Ja jag fasar med för att mina barn ska må så dåligt! Att jag ska stå där maktlös! Det viktiga är att prata och låta sina barn få uttrycka både inre och yttre smärta!
   Mer än lyssna kan vi inte göra!
   Kram

Kommentera gärna