Vad är Borderline/EIPS?

Vad är Borderline/EIPS?

 

  • Stark rädsla inför att bli övergiven/separationsångest
  • Störd, förvriden eller instabil självbild och identitetskänsla
  • Återkommande känsla av tomhet
  • Kraftig pendling mellan olika känslolägen
  • Stark irritation, ångest eller nedstämdhet som kan vara några timmar, till som mest några dagar
  • Stormiga relationer som pendlar mellan intensiv beundran och extrem nedvärdering
  • Intensiv vrede som inte står i proportion till vad som väcker den
  • Kortvariga överdrivet misstänksamma föreställningar eller övergående upplevelser av overklighetskänslor
  • Impulsivitet som kan leda till allvarliga konsekvenser för personen själv till exempel missbruk av droger, sex, mat eller pengar
  • Självskadebeteende, självmordstankar återkommande självmordsförsök eller hot om självmord

Jag ska ge ett exempel som min psykolog förklarade det.

Exempel

Person utan Borderline: En person är ute och går och stämningsläget är neutralt. Plötsligt stöter personen in i någon annan men stämningsläget är oförändrat. Plötsligt ringer en kompis som flyttat till Haparanda och säger att hen tänkte komma ner och hälsa på idag, och vill ta en fika på stan. Personen blir glad och säger att dem givetvis måste träffas. Personen är i lite högre stämningsläge men ändå lugn. Sen ringer kompisen igen och säger att flyget var inställt och fikat inte blir av. Personen blir lite ledsen i stämningsläget men det går fort över, de bestämmer att de måste höras snart igen.

Person MED Borderline: En person är ute och går och stämningsläget hos dessa personer är oftast högre från början än hos andra. Plötsligt stöter personen in i någon, stämningsläget höjs och irritation uppstår som håller i sig. Plötsligt ringer en kompis som flyttat till Haparanda och säger att hen tänkte komma ner och hälsa på idag, och vill ta en fika på stan. Personen blir jätteglad och upprymd och bokar det bästa caféet i stan, äntligen ska dem ses och allt kommer bli så himla bra. Känslan sitter i länge. Sen ringer kompisen igen och säger att flyget var inställt och fikat blir inte av. Personen blir då rosenrasande, går upp i stämningsläge och skäller ut kompisen och ber den att aldrig kontakta igen efter som hen nu håller på att ställa in. Detta höga stämningsläge sitter i länge. Efter det kommer ångesten att man faktiskt sagt upp kontakten med denna kompisen.

Hänger ni med? Detta stämmer kanske inte på alla med Borderline men mig själv iallafall.

 

Kommentera gärna